Nieuws

29/11.2022

Vergoedingenwijzer 2023

2023 11 Vergoedingenwijzer-2023-Handel

29/11.2022

Zorgkaart FGHS 2023

31/05.2022

MEER VRIJSTELLING VOOR AFSPRAKEN OVER ONLINE-VERKOOP

15/02.2021

Persbericht Modint & FGHS

Zeist, 15 februari 2021

Winkels open en meer oog voor compensatie leveranciers

Ook voor leveranciers in kleding, interieurtextiel, schoenen en sportartikelen geldt dat de winkels op 3 maart open zouden moeten gaan. Modint en FGHS staan vierkant achter de oproepen die worden gedaan door brancheorganisaties die de belangen behartigen van de detailhandel. Er zijn voldoende mogelijkheden om dat op een verantwoorde wijze te doen. Daarnaast willen leveranciers uit de kleding-, textiel- en sportsector een ruimere compensatie voor bedrijven die aan winkels leveren.

Leveranciers hebben nu al perioden tot meer dan een jaar lang voorgefinancierd. Op dit moment zien zij orders voor volgende seizoenen tot begin 2022 ook teruglopen, omdat retailers geen geld hebben om in te kopen en collecties uit 2020 met verlies zullen verkopen. Winsten in de retail verdampen en daarmee ook de mogelijkheden om in volgende seizoenen te investeren. Dit heeft niet alleen nu, maar ook op de langere termijn enorme gevolgen voor alle partijen in de keten.

 Compensatie voor leveranciers

Openen van winkels is van groot belang, maar ook moeten regelingen zoals de voorraadvergoeding voor de gesloten detailhandel (VGD) worden uitgebreid naar leveranciers. Er ligt en hangt voor vele maanden aan voorraad in de keten, niet alleen bij de winkels. Een deel van de voorraad in de winkels is, afhankelijk van afspraken, zelfs in eigendom van de leveranciers. Zolang er niets aan de consument verkocht wordt, kunnen leveranciers niet uitleveren aan de detailhandel en kunnen zij niet betaald worden. Er is geen liquiditeit meer in de sector.

Voorraadvergoeding voor leveranciers is noodzakelijk. Daarnaast moet de keten geherfinancierd worden om weer op gang te kunnen komen bij heropening van de winkels. Hiervoor zouden eenvoudige en snel toegankelijke financieringen moeten komen.

Noot voor de redactie:

Modint en FGHS helpen graag met contactgegevens van leveranciers die hierop een toelichting kunnen geven. Neem voor meer informatie contact op met:

 

Modint  – Joan van Ee, Communicatieadviseur | vanee@modint.nl | 088 810 09 13 / 0613094898

FGHS –  Dirk Vinken, Directeur |  vinken@fghs.nl |  033 4343580 / 06 53994142

 

 

28/01.2021

Juist nu een ketenbenadering

In deze nog weer verhevigd zware tijd doen leveranciersorganisaties van textiel, kleding en sportartikelen Modint en FGHS (Brancheorganisatie voor Sportleveranciers) weer een dringend beroep op alle spelers in de diverse schakels in de keten om verder te kijken dan het belang van de eigen onderneming, hoe moeilijk ook. We wachten nog op details van aanvullende steunpakketten. Uiteraard hopen we dat hiermee flink extra liquiditeit in de keten wordt geblazen en daarmee goederen en geldstromen in beweging blijven, maar er zal sowieso meer nodig zijn. De rek is eruit.

Er is een ketenbenadering nodig in de wijze waarop wordt gesproken over (sectorale) steunpakketten en hoe deze worden ingericht. Er is maatwerk nodig voor verschillende bedrijven in uiteenlopende posities en met verschillende afhankelijkheden. Wij merken dat een flink deel van onze leden in industrie en groothandel zich afvragen of dit voldoende wordt doorzien door de beleidsmakers en zij maken zich dan ook grote zorgen over wat er de komende weken gaat gebeuren.

De ketenbenadering is bijvoorbeeld nodig voor een goede uitvoering van voorraadcompensatie die zoals in het geval van shop in shop constructies ook naar de groothandel/merkhouder moet doorwerken. Groothandelsvoorraden hopen zich ook op in de magazijnen van leveranciers en hun logistieke partners.

Verstopte pijplijn

Ook leveranciers hebben sterk te maken met afwaardering van voorraden, terwijl ze verzocht worden (deel) collecties terug te nemen, extra valuta te geven aan klanten, en hen voor te financieren vanwege het doorschuiven van collecties naar latere perioden. Maar dit doorschuiven van collecties geeft weer minder uitzicht op omzet uit de verkoop van nieuwe collecties voor later in 2021 en 2022. Kortom de pijplijn zit ook voor leveranciers volledig verstopt.

Kleding veroudert daarbij, dat geldt niet alleen voor mode maar bijvoorbeeld ook voor wintersportkleding. Zaken als Click & Collect, versterking van onlinemogelijkheden en veilig fysiek kunnen winkelen en het kunnen leveren en weer bestellen in showrooms kunnen alleen gezamenlijk ingericht worden. Verder is een ketenbenadering nodig om de inkoop- en productieprocessen op gang te houden: het uitleveren voor komend voorjaar start, tegelijk met het plaatsen van bestellingen voor volgende winter. En zoals in 2020 al bleek, zijn de gevolgen voor het vastlopen van de kleding- en textielmarkten catastrofaal voor bedrijven in productielanden. De keten is lang…

De rek is eruit

Wat nu eerst? Een flink deel van onze sector wordt gekenmerkt door lange doorlooptijden binnen een complexe aanvoer en heeft daarbovenop ook nog te maken met genoemde seizoens- en trendeffecten. Daardoor zijn we een sector met een enorme behoefte aan voorraad- en werkkapitaal. Er is flexibiliteit, wederzijds begrip, visie, verantwoordelijkheid en solidariteit nodig om met dat wat er is zoveel mogelijk overeind te houden. Belangrijker nog: alleen gezamenlijk kunnen partijen in de keten duidelijk maken dat de rek eruit is. Alle partijen roepen wij nogmaals dringend op om het maximale te doen wat binnen ieders individuele vermogen en mogelijkheden ligt.

 

 

21/04.2020

Brief aan; Ministerie van Economische Zaken t.a.v. staatssecretaris Keijzer

Via deze Button kunt u de brief inzien.