Nieuws

11/05.2023

Minder winkels in 2023

Nederland telde 82,1 duizend fysieke winkelvestigingen op 1 januari 2023. Dit zijn 1600 winkels minder dan een jaar eerder. Dit is de sterkste daling sinds het uitbreken van de coronapandemie. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.
In 2021 nam het aantal winkels nog toe tot 83,8 duizend. Dit lijkt een incidentele toename van het aantal fysieke winkels te zijn geweest. De nieuwste cijfers passen in de dalende trend die in 2010 is ingezet. Er zijn nu voor het eerst meer webwinkels (84,1 duizend) dan fysieke winkels (82,1 duizend) in Nederland. Het totaal aantal webwinkels steeg, net als de afgelopen jaren. De toename was met 4,1 procent wel kleiner dan in de periode van sterke groei tijdens de pandemie.
Lees hier meer over de CBS cijfers
27/03.2023

Wat consumenten écht belangrijk vinden op het gebied van duurzaamheid

Onderzoeksbureau Ruigrok publiceerde onlangs het rapport ‘What’s Happening RETAIL – de duurzaamheidseditie’. Download het rapport hier en weet als één van de eersten wat consumenten van retailers en producenten verwachten op het gebied van duurzaamheid.

Inzichten uit het rapport zijn onder andere:

  • Het is niet alleen vanwege regelgeving belangrijk om te investeren in maatschappelijk verantwoord ondernemen, ook voor je klanten is dit de moeite waard. Consumenten vinden het belangrijk dat bedrijven, winkels en supermarkten iets terug doen voor de mens, het milieu of de maatschappij. Ruim de helft van de consumenten kiest wel eens bewust voor een winkel omdat deze zich hiervoor inzetten. Onder Gen Z is dit zelfs 63%.
  • Met initiatieven rondom afvalbeperking kunnen retailers wat consumenten betreft de grootste impact maken. Als fysieke winkel is het daarnaast belangrijk je te focussen op energiebeperking, als online winkel is een duurzaam transport goed om op in te zetten. Hierbij kan er ook gekeken worden naar manieren om de last mile meer door consumenten zelf te laten doen: ruim twee vijfde kiest er soms al bewust voor om de last mile zelf af te leggen en de bestelling ergens op te halen.
  • Het is voor bedrijven belangrijk om actief te communiceren over initiatieven waarmee zij zich inzetten voor mens, het milieu of de maatschappij. Consumenten maken op basis hiervan al regelmatig bewust een keuze voor een winkel, maar zoeken zelf beperkt naar informatie over initiatieven die een bedrijf neemt. Het is dus belangrijk om consumenten op een actieve manier op de hoogte te brengen van wat je als bedrijf allemaal doet op het gebied van duurzaamheid.

Wij zijn hier als sportbranche natuurlijk ook mee bezig. Dit rapport helpt ons om beter te begrijpen wat consumenten écht belangrijk vinden op het gebied van duurzaamheid en hoe wij hier als retailer of producent op in kunnen spelen.

07/02.2023

RECORDGROEI OMZET DETAILHANDEL IN 2022

In 2022 heeft de detailhandel, voor koopdagen gecorrigeerd, 6,7 procent meer omgezet dan in 2021. Dat is de hoogste groei sinds de start van de reeks koopdaggecorrigeerde cijfers in 2005. Het verkoopvolume was echter 0,6 procent lager. De omzet van de winkels in non-food groeide met 12,2 procent, de foodwinkels realiseerden een groei van 4,2 procent. Online is 7,6 procent minder omgezet dan in 2021.

Lees hier meer over de CBS cijfers

23/01.2023

Sporting Goods 2023: Industry braces for headwinds as consumer confidence drops below COVID-19 levels

For 2023, clouds are gathering on the horizon for the global sporting goods industry. Rising costs, the looming threat of larger recession, low consumer confidence and continuing operational challenges are set to create headwinds, according to the industry executives interviewed and surveyed for the report. In response, companies are looking to embed resilience into their operations by going beyond raising prices to boost productivity and finding the right balance between saving and investment. These are the key findings from the WFSGI and McKinsey latest annual report “Sporting Goods 2023 – The need for resilience in a world in disarray”, in collaboration with The NPD Group.

Lees hier verder

22/12.2022

De kracht van dichtbij: 60% van alle aankopen vindt over 5 jaar lokaal plaats

Consumenten kopen steeds vaker lokaal. Ook het online shoppen groeit gestaag. Binnensteden veranderen steeds meer in multifunctionele gebieden waar winkelen, wonen, horeca en cultuur elkaar versterken. Vanuit die mix groeit de kern uit tot een plek met een maatschappelijk-sociale functie. Dit blijkt uit de derde impactanalyse, die de Retailagenda dit jaar liet uitvoeren.

In de toekomst verwachten consumenten minder vaak een dag(deel) te winkelen en daarvoor ook minder vaak de grote stad te bezoeken. Liever kiest men voor dichtbij; ruim 60% van alle aankopen vindt over 5 jaar lokaal plaats. Het winkelgedrag heeft impact op de winkelfunctie, waarbij het winkelaanbod steeds beter afgestemd moet worden op de lokale behoeften. Consumenten geven aan dagelijkse boodschappen het liefst lokaal te kopen, en  bereid te zijn om te reizen of een grote stad te bezoeken voor branches zoals mode, elektronica en wonen.

Lees hier verder

30/11.2022

Leefbaarheid in gevaar door druk op winkels

De situatie in de detailhandel is alarmerend. Alleen al door hoge energielasten, steeds hogere huurkosten en stijgende loonkosten boekt het grootste deel van de ondernemers de komende jaren een negatief bedrijfsresultaat. Dat blijkt uit een onderzoek van Panteia, dat in opdracht van brancheorganisaties in de detailhandel de effecten van deze kostenverhogingen heeft doorgerekend. De brancheorganisaties roepen het kabinet op tot een beter passende tegemoetkomingsregeling voor energiekosten. Verder vragen ze om er nu eindelijk voor te gaan zorgen dat meer werken loont en de loonkosten voor ondernemers dalen. Daarbij past het niet om het wettelijk minimumuurloon vanaf 2024 te baseren op een 36-urige werkweek. Ook wordt het kabinet gevraagd zich uit te spreken tegen extreme indexaties die verhuurders toepassen op de huren van winkelpanden.
Bij het kabinet ontbreekt urgentiebesef dat ondernemerschap in de detailhandel zwaar onder druk staat en daarmee de leefbaarheid in talloze plaatsen. Volgens de koepelorganisaties in de detailhandel, de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland (waarbij o.a. Vakcentrum en INretail zijn aangesloten) en de Raad Nederlandse Detailhandel moet en kan het kabinet ingrijpen.
De onderzoekers van Panteia brachten de effecten in beeld voor ondernemingen in zowel food- als non-food branches en met onderscheid tussen kleine en grotere ondernemingen. Ze berekenden de directe effecten van de stijgende loonkosten, energiekosten en huurkosten bij een gelijkblijvende omzet en inkoop. In slechts vier van de zestien onderzochte branchegroepen verwacht Panteia in 2024 nog een positief resultaat.

Lees hier wat de gevolgen zijn voor de sport- en kampeerzaken (p.62 ev)